Limitált
hírlevél

Nyomonkövetés

Ellenőrizd, hol tart a rendelésed:

Hogyan működik?

Miért pont mi?

  • Nagyon kedvező és
    gyors kiszállítás
  • Lámpáinkra dupla idejű
    garanciát vállalunk
  • Vásárláshoz regisztrálnod
    sem kell
Tovább olvasom »

Érdekes tények a ledekről 7 pontban

Azt mondani sem kell, hogy a LED-ek mindennapjaink megkerülhetetlen részévé váltak, gondoljunk csak az elektronikai készülékeken található ledeken át egészen a modern világításig. Így összegyűjtöttünk - és 7 pontba foglaltuk - a ledekhez kapcsolódó számos érdekességet amikről még nem biztos, hogy hallottál.

1. Mi is a LED?

A led egy olyan - elektromos árammal működő - apró fényforrás amit egy félvezető (vagyis a vezető és szigetelő anyagok között elhelyezkedő) diódából állítanak elő. Maga a LED rövidítés a Light Emitting Diode angol szavak rövidítéséből származik, ami magyarra fordítva fényt kibocsátó diódát jelent. A hivatalos magyar neve a világító dióda, bár valljuk be ebben a formában elég ritkán használjuk, nálunk is a led szó az elterjedt elnevezés.

2. Hogyan működik?

A LED-ek működési elve kifejezetten érdekes, ugyanis a fényelektromos jelenségnek pont az inverze játszódik le bennük fény előállítása közben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belépő áram a dióda atomjaiban található elektronokat gerjeszti, aminek hatására azok ideiglenesen egy magasabb elektronpályára ugranak. Majd miközben visszatérnek eredeti szintjükre, fotonokat bocsátanak ki, ez adja az emberi szemmel is érzékelhető fényt.

3. A kezdetek

A LED technológiát már több mint 50 évvel ezelőtt (egészen pontosan 1962-ben) fedezte fel Nick Holonyak és csapata, a legendás feltaláló, Thomas Edison által alapított General Electric egyik laborjában. Az első led vörös fénnyel világított. Ennek a vörös színű lednek köszönhetjük az olyan technológiák kifejlődését, mint például a CD/DVD olvasók vagy az optikai szálas internetes hálózat.

Mint látható a megvalósítás forradalminak számított, viszont hagyományos értelemben vett világításra még nem voltak alkalmasak: egyfelől mivel fehér fényű ledet ekkor még nem tudtak előállítani, másfelől pedig fényerejük is messze elmaradt a hagyományos izzókétól.

4. A nagy áttörés

A fordulópont 30 évvel később 1994-ben történt, amikor három japán kutató feltalálta a kék színű ledet. Ez azért volt különösen forradalmi, mert a segítségével már elő lehetett állítani a fehér színű fényt, ami nemcsak alkalmas a világításra, de rengeteg más technológia kifejlesztését - mint például az új generációs monitorokét - is lehetővé tette. A fehér fény kétféleképpen is előállítható a kék led segítségével: az egyik amikor a vörös, zöld és kék színű ledeket kombinálva kapjuk meg a fehér fényt. A másik - a világítástechnikában elterjedt - módszer az, mikor a ledben lévő félvezetőt más anyaggal ötvözik, ennek hatására a kék színű led színét fehérnek érzékeljük (a cree ledek is így állítják elő a jégfehér fényt).

5. Hosszú pereskedés

A kék led vezető feltalálója Shuji (vagy Súdzsi) Nakamura 2001-ben beperelte korábbi cégét, ahol a kék ledet kifejlesztette, mert állítása szerint mindössze 20 ezer jen (kb. 50 ezer forint) bónuszt kapott felfedezéséért. Nakamura és néhai munkáltatója éveken át pereskedtek, míg végül 2005-ben 840 milló jen (közel 2 millárd forint) kártérítésben sikerült megállapodniuk egymással. Érdekes adaléka a történetnek, hogy Nakamura eredetileg 20 millárd jenre (kb. 46 milliárd forintra) perelte korábbi cégét.

6. Nobel díj

Kereken 20 évvel a kék led úttörő felfedezése után, a 2014-es évben a fizika legrangosabb szakmai díjával jutalmazták a három japán feltaláló munkáját. A cikk írásakor 88 éves Nick Holonyak – az eredeti ledet feltaláló csapat vezetője – már belenyugodott abba, hogy munkáját nem ismerik el Nobel díjjal, viszont amikor megtudta, hogy a kék led (ami az ő találmánya nélkül nem jöhetett volna létre) feltalálóit kitüntették a rangos díjjal, az alábbit nyilatkozta:

“Öreg vagyok már, de ez akkor is sértő.”
Nick Holonyak

7. Miért terjedt el ennyire?

A ledek rohamos terjedése többek között annak tudható be, hogy energia felhasználási hatékonyságuk napjainkban eléri a 90%-ot, ennek köszönhetően pedig a fogyasztásuk rendkívül alacsony. A másik nyomós érv, hogy széles körű felhasználást tesz lehetővé, legyen szó akár otthoni világításról, szórakoztató elektronikáról, vagy ipari területről, a ledek mindenhol megtalálhatóak.
További előnyük (kis méretük mellett), hogy élettartamuk nem egy esetben harmincszor is nagyobb lehet a hagyományos fényforrásokénál. Ez azt jelenti, hogy akár 25 ezer órás üzemidőt is elérhetnek.

A ledek térnyerésének tendenciája folyamatosan növekedik, jelenleg szó szerint a fénykorukat élik: gondoljunk csak az otthoni ledes világítás rohamos terjedésére, ami jó eséllyel pár éven belül teljesen ki is szorítja a klasszikus fényforrással való világítást. Az új feljesztések a zseblámpák fejlődésében fokozottan tetten érhetőek. Ha kíváncsi vagy, hogy mire is képes az új generációs ledes technológia, bátran nézz szét webáruházunkban, ahol a legmodernebb cree ledekkel szerelt kézi és fejlámpák egyaránt megtalálhatóak.

Hasznos volt számodra ez a cikk?

  • Igen
  • Semleges
  • Nem
« vissza az előző oldalra Kérdéseiddel keresd bátran ügyfélszolgálatunkat!
© 2012-2024 www.creeledtech.hu - Minden jog fenntartva