Limitált
hírlevél

Nyomonkövetés

Ellenőrizd, hol tart a rendelésed:

Hogyan működik?

Miért pont mi?

 • Nagyon kedvező és
  gyors kiszállítás
 • Lámpáinkra dupla idejű
  garanciát vállalunk
 • Vásárláshoz regisztrálnod
  sem kell
Tovább olvasom »

Mennyibe kerül feltölteni egy zseblámpát?

A megemelkedett villamosenergia árak mellett, a címben szereplő kérdés teljesen jogos, és életszerű. Így ebben a cikkben ennek fogunk utánajárni, és számoljuk ki pontosan. Annyit elöljáróban elmondhatunk, hogy a kapott eredmény meglepő.

Ahhoz, hogy pontosan számolhassuk, néhány beviteli adatra, és a köztük lévő egyszerű összefüggésekre kell csak fényt derítenünk. A számításoknál teljesen lemerült akkumulátorokat feltételeztünk, tehát azt az esetet vettük alapul, amikor egy akkut 0%-os töltöttségi szintről 100%-ra szeretnénk feltölteni.

Szükséges beviteli adatok

1. Akkumulátor kapacitása

A tölteni kívánt lámpa akku kapacitása modellenként eltérhet, általában 1000 – 2200 mAh között mozog. Egy általános zseblámpa/fejlámpa körülbelül 1500 mAh akkuval rendelkezik, míg egy nagyobb kézi reflektor akár 5000 mAh is lehet. Példánkban az 1500 mAh vesszük referencia értéknek, de ki fogjuk számolni nagyobb akku kapacitással is.

2. Töltő hatékonysága

A lámpa töltő adapterének feladata, hogy a hálózati váltóáramot, a lámpa töltéséhez szükséges egyenárammá alakítsa. A váltóáram/egyenáram konverziót, a töltő adapterek elég jó, körülbelül 90%-os hatásfokkal tudják elvégezni.

Ezen kívül még számolni kell a készülékben található, a töltést vezérlő áramkör effektivitásával (hatásfokával) is. Ez a hatásfok, a töltés előrehaladtával folyamatosan változik, viszont általánosan elmondható, hogy a töltő adapter, és a vezérlő áramkör hatékonysága összességében 85%-os.

3. Villamosenergia ára

Ez, a jelenlegi lakossági árakon számolva 36 Ft/kWh, illetve a támogatott fogyasztási szint fölött pedig 70 Ft/kWh (mindkét esetet megnézzük).

Lássuk a számítást

Először is azt kalkuláljuk ki, hogy az akkumulátor feltöltéséhez mekkora mennyiségű áramra lesz szükségünk: ezt úgy kapjuk meg, hogy az akkumulátor kapacitását megszorozzuk annak feszültségével (lámpáink esetében ez 3,7 V). Tehát: 1.500 mAh x 3,7V = 5.550 mWh (miliwatt-óra) energiára lesz szükségünk.

Igazából egy nagyon kicsit többre, mert figyelembe kell venni a korábban említett 85% hatékonysági változót is. Így egészen pontosan (5.550 mWh / 0,85) = 6.530 mWh energiát fogunk valójában elhasználni.

Az előbbi értéket átváltva: 6.530 mWh = 6,53 Wh = 0,00653 kWh.

Ebből pedig a pontos összeg (36 Ft/kWh árral számolva): 0,00653 x 36 Ft = 0,235 Ft, azaz a teljes töltés költsége:

“felfelé kerekítve is csak 24 fillér.”

Ez a magasabb (70 Ft/kWh) árral számolva is kevesebb mint fél forint/töltést jelent.

További árakhoz, kérjük tekintsd meg az alábbi táblázatot. A feltüntetett összegek egy (teljes) töltés árát mutatják.

36 Ft/kWh 70 Ft/kWh
1500 mAh
(normál lámpa)
0,24 Ft 0,46 Ft
2500 mAh
(nagy teljesítményű lámpa)
0,39 Ft 0,76 Ft
5000 mAh
(reflektor)
0,78 Ft 1,52 Ft

A számításokból jól látszik, hogy nem ez fogja csődbe vinni az embert, mivel egy átlagos hűtőgép mindössze 5 perces áramfogyasztásával feltölthető kedvenc zseblámpánk. Egy jóval nagyobb kapacitású reflektor töltése, a drágább lakossági áron számolva is csak 1,5 Ft-ba kerül. Gyakori használat esetén, emiatt is éri meg sokkal inkább egy akkumulátoros lámpa vásárlása egy elemes modell helyett.

Ahogyan fentebb is írtuk, az árak kalkulálásakor teljesen lemerült akkumulátorok feltöltésével számoltunk. A nullára merítést a gyakorlatban viszont nem ajánljuk, mivel ez jelentősen csökkentheti a Li-ion akkunk élettartalmát. Emiatt igyekezzünk a teljes lemerülést elkerülni, ha mégis így járnánk, akkor javasoljuk ezt a termékünket.

Ha Te is kedvet kaptál egy tölhető lámpa vásárlásához, nézz körül az alábbi kategóriákban:

Felhasznált források: Quora, Telex, Pénzcentrum

Hasznos volt számodra ez a cikk?

 • Igen
 • Semleges
 • Nem
« vissza az előző oldalra Kérdéseiddel keresd bátran ügyfélszolgálatunkat!
© 2012-2024 www.creeledtech.hu - Minden jog fenntartva